SALARIILE LA VEDERE!


    De cateva luni, fiecare bugetar calculeaza de zor cu cat i se va majora salariul, ce alte sporuri mai primeste, etc. Pentru prima data, insa Legea salarizarii publice cuprinde si dispozitii clare privind transparenta cheltuielilor de personal. Astfel, conform articolului 33, institutiile centrale si locale - de la Presedintie, ministere, institutii judecatoresti, pana la ultima scoala de catun - au obligatia de a publica la aviziere si pe site-uri, la loc vizibil, posturile in plata si drepturile salariale platite fiecarui salariat, inclusiv prime, vouchere, solde, sporuri, etc. Aceasta lista se actualizeaza si se afiseaza de doua ori pe an, la 31 martie, respectiv 30 septembrie. Legea prevede amenda contraventionala intre 5 000 lei si 10 000 lei pentru conducatorul institutiei care nu respecta aceasta dispozitie. Inspectia Muncii are obligatia si competenta de a verifica respectarea acestei prevederi si de a aplica amenzi in caz de nerespectare.

    Prin urmare, de mai bine de trei luni pe site-urile si la avizierele tuturor institutiilor publice centrale si locale ar trebui sa gasim aceste informatii. Detaliate, post cu post si drepturile salariale aferente incasate de fiecare in parte, postate la loc vizibil. Si nu pentru ca asa e normal - ca noi, contribuabilii sa stim cati bugetari platim si cu cat - ci pentru ca asa cere o lege ! Si nu orice lege, ci exact cea care le mareste lor salariile! Avocatul Cetateanului a monitorizat in perioada 1 octombrie - 30 ianuarie site-urile si avizierele a 144 de institutii, din Bucuresti si din tara, pentru a verifica daca acestea respecta dispozitiile legii. Dintre toate aceste institutii monitorizate, doar cca un sfert au tinut sa respecte intocmai dispozitiile legii, publicand pe site si la avizier, la loc vizibil lista cu posturile in plata si drepturile salariale platite fiecarui angajat!

    Evident, aceasta realitate nu mira pe nimeni. Pentru ca treaba asta cu publicarea listei cu posturile reale si drepturile salariale aferente fiecaruia e cea mai proasta veste care se putea da conducatorilor de institutii. Deoarece, astfel ies la iveala zecile de mii de posturi ocupate “prin detasare din privat” - adica posturi care in loc sa fie scoase la concurs sunt date rudelor si pilelor; ies la iveala cele peste 18 000 de posturi de “consilier pe cabinet” - adica oameni care sunt platiti cu salarii chiar mai mari decat ai demnitarilor pe care ii consiliaza, si al caror numar in multe institutii, primarii si ministere depaseste pe cel al personalului care deserveste cetateanul; ies la suprafata cheltuieli de personal absolut aberante, gen “spor de dificultate”, “spor de radiatii de la calculator”, diferentele astronomice intre salariiile celor pe executie si celor cu functii de conducere; numarul urias de functii de conducere, total nejustificat, etc, etc.

    Toti acesti sefi de institutii sunt in acest moment pasibili de a fi amendati. Si, intr-o lume normala, la ora aceasta erau cu totii amendati. Numai ca in Romania, tara lupilor paznici la stana, amenda ar trebui sa o aplice o institutie - Inspectia Muncii - care nici ea nu a publicat lista posturilor si drepturilor salariale aferente! Si care, asadar ar trebui sa inceapa aplicarea de amenzi, amendandu-se mai intai pe ea insasi!...

Mihai Covita