SALARIUL MINIM AR PUTEA AJUNGE LA 2 300 LEI, NET


    Avocatul Cetateanului a atacat in instanta Hotararea de Guvern care stabileste salariul minim pe economie la 1 450 lei, net, apreciind ca fiind nelegala si incalcand grav dispozitiile constitionale.

    Concret, Hotararea de Guvern stabileste un prag de remunerare a muncii care este sub pragul de subzintenta si, mai grav, legalizeaza exploatarea fiintelor umane de catre angajatori. In stabilirea cuantumului salariului minim Guvernul nu tine cont de indicele cosului social - adica inflatia la produsele de baza si de subzintenta, asa cum e logic in cazul unui salariu de subzintenta - ci de indicele general al inflatiei. Altfel spus, de variatiile preturilor la produse de baza, dar si produse de lux, excursii, etc, neaccesibile salariatilor platiti cu salariu minim. In plus, dispozitiile Constitutiei privitoare la salariul minim pe economie sunt clare: acesta ar trebui sa garanteze, impreuna cu alte masuri de protectie sociala, UN TRAI DECENT.

    Conform calculelor efectuate de expertii Avocatului Cetateanului pe baza cosului social, pentru a garanta un trai, nu decent, ci de subzintenta, salariul minim net ar trebui sa fie la aceasta ora de cca 2 400 lei. Chestionat pe acest subiect, profesorul Ioan Vida, fost Presedinte al Curtii Constitutionale si sustinator al actiunii Avocatului Cetateanului a declarat: "din punctul meu de vedere, aceasta Hotarare de Guvern incalca grav Codul Muncii si dispozitiile constitutionale; cred ca actiunea Dvs va avea sanse de reusita suta la suta".

    Procesul va incepe in aceasta toamna, si are toate sansele sa se finalizeze in prima instanta pana la mijlocul anului viitor. Situatie in care Guvernul si patronatele vor fi obligate prin Hotarare Judecatoreasca sa recalculeze salariul minim in conformitate cu dispozitiile legale.