Mariana Câmpeanu exersează "viaţa după gratii"


    Pe vremea când Mariana Câmpeanu  - ştiţi voi, bătrânica aia cu mutrişoară de femeie cinstită, cât să prostească lumea - păstorea la Ministerul Muncii, adică prin 2013, şmecherii din ministerul susnumit au lansat cu surle şi trâmbiţe un program de consiliere a deţinuţilor, denumit sugestiv „Viața după gratii". Pentru cine e fraier şi crede, proiectul ăsta - care a tocat in 12 luni vreo 17 milioane de lei din fondurile POSDRU - cică avea ca scop să dezvolte "o rețea integrată de incluziune socială pentru persoanele private de libertate și cele eliberate din detenție". Altfel spus, deţinuţii învăţau noi meserii, ca să se poată descurca mai uşor când ieşeau de la pârnaie. "Aproximativ 1.500 de deținuți au beneficiat de cursuri de calificare și recalificare profesională, dar și de consultanță pentru reintegrarea socială. Așteptările erau ca cel puțin 350 de persoane să poată fi angajate în sistemul penitenciar, după eliberare. La acest program au luat parte circa 200 de persoane din instituțiile care furnizează servicii sociale și de ocupare" işi amintelşte azi, Mariana Câmpeanu, chestionată de autorul articolului de faţă.

    Buun. Pentru început, calculele de rigoare: 17 milioane împărţit la 1500 dă nici mai mult nici mai puţin decât ...vreo 12 mii de lei noi pe cap de persoană! Aşa că în vreme ce firmele private de recalificare profesională şcolarizează în diverse meserii cu maaxim 1000 lei de persoană, pe banii ministerului treaba asta a costat de cel puţin 12 ori mai scump! Pentru a înţelege unde s-au dus banii şi care a fost şpilul cu hoţia asta, recitiţi partea în care ministra Câmpeanu ne spunea că proiectul a fosti implementat de cca 200 de persoane, "furnizoare de servicii de acest pentru penitenciare". Mai concret, nişte ong-uri şi firme cu pile - TOATE din camarila liberală şi din anturajul şefimiii Administraţiei Penitenciarelor - care au ţine cursuri în puşcării, la preţuri şi profituri uriaşe! Cursurile au inclus 12, maxim 16 şedinţe teoretice, plus oleacă de practică. S-a ajuns până acolo încât remuneraţia per oră încasată de un "lector" a depaşit 8000 de lei!

    Nici nu are rost să vă mai spunem că, din cei 1500 de deţinuţi, locuri de muncă pe baza acestor cursuri şi-au găsit doar câteva zeci, şi aceia angajaţi în penitenciare. În schimb, după datele primite de la Administraţia Penitenciarelor, mai mult de un sfert dintre aceştia au ajuns din nou după gratii, între timp...

    Ca să faceţi o comparaţie corectă, vă spunem că 120 de milioane de lei noi reprezintă suma medie pe care facultăţile de medicină o cheltuiesc în 3 ani cu formarea profesională a unui medic! Motiv pentru care, România te trezesc a sesizat DNA cu privire la această plotogorie care părea uitată de toată lumea.

Mihai Covita