CAND N-AI ...DAI


    Inventată de Cora, metoda e acum promovată de majoritatea marilor lanţuri de magazine. Şi nu e de mirare, în condiţiile în care datele comerciale arată că, de la întroducerea acestei "facilităţi", vânzările acestor retaileri a crescut cu aproape 25 de procente.

    Reclama sună simplu şi tentant: ocheşti produsul, plăteşti pe loc o zecime din valoarea lui, iar restul în 10 - 12 chiar 15 rate, fără dobândă. Iar această expresie, "FĂRĂ DOBÂNDĂ" e repetată persuasiv ori e câte ori se poate, până când creierul românului naiv se umple ochi. Mai ales că românul, daca mai e şi din provincie, e cât de cât obişnuit cu "cumpăratul în rate", că la el în oraş aproape nimeni nu îşi permite să plătească pe loc un frigider nou...

    Oferta sună aşa: "nu plăteşti dobândă la suma de plată rămasă de achitat, e adevărat. dar plăteşti un comision fix de administrare a soldului. O nimica toată, doar 1 la sută, lunar, din valoarea iniţială a creditului". Buun. Şi românul nostru, trezit un pic la realitate, trece la calcule: "hmm, nu e chiar fără dobândă, că iată, plătesc totuşi comisionul ăsta de 1 la sută, lunar. În 10 luni = 10 la sută în plus. Toot e bine!"... Şi gata, semnează hârtiile. În realitate, însă achită 25 la sută, pentru că acest comision e fix şi reprezintă 1 la sută din soldul iniţial. Sold care scade lunar cu 10 la sută, pe măsură ce sunt plătite ratele, comisionul rămânând fix. Implicit, raportat la ce rămâne de plată, procentul său creşte constant peste 1 la sută, ajungând în ultima lună să reprezinte 10 la sută din suma rămasă de plată!

    Ca să înţelegeţi clar vom lua un exemplu detaliat. La un produs în valoare de 2000 lei, pe care îl achiziţionaţi "în 10 rate, fără dobândă" aveţi următorul desfăşurător de rate: 200 lei, reprezentând o zecime din valoarea produsului se achită pe loc, iar restul de 1800 lei în 10 rate fixe, a câte 180 lei rata. La care se adaugă comisionul "de administrare" a creditului - atenţie, a creditului, nu a soldului! - de 1 la sută din 1800 lei, adică 18 lei, lunar. Dar creditul nu îl achitaţi grămadă, peste 10 luni, pentru ca acest comision, în valoare totala de 180 lei (18 lei x 10 luni) să reprezinte 10 la sută din credit! Ci în rate lunare. Aşadar: în luna 1 achitaţi 180 lei, rata, plus 18 lei, comisionul, iar acesta reprezintă 1 la sută în plus, la soldul iniţial de 1800 lei; în luna a 2a, plătiţi rata, 180 lei, plus comisionul de 18 lei, fix, aşadar. Dar având un sold de 1620 lei, că 180 lei aţi achitat deja luna trecută. Ei bine "1 la sută" ăsta, achitat în luna a 2a sub formă de comision reprezintă acum 1,2 la sută din sold! În luna a 3a, aceeaşi treabă: plătiţi 180 lei, rata, plus 18 lei, comision. La 1440 lei sold rămas, 18 lei înseamnă deja 1,5 la sută. Şi toot aşa, ajungând la situaţia în care, în luna a 8a, de exemplu, când soldul Dvs este de doar 540 lei, comisionul de 18 lei achitat reprezintă 3,3 la sută. iar în luna a 10 - ce surpriză! - comisionul de 18 lei, la un sold rămas de 180 lei, reprezintă ...10 la sută în plus!

    Cumulând aceste procente - raportate la soldul real pe care îl aveţi de achitat - veţi constata că în realitate aţi plătit cca 25 la sută în plus, la ceea ce datoraţi efectiv! Curaaat "fără dobândă"!